De splitsing van ING in een bank- en een verzekeringstak is een commercieel verstandige beslissing. De combinatie van de twee activiteiten maakte de bank ,,te groot om te besturen” en dus ook ’too big to fail’. Dat zegt scheidend ING-topman Jan Hommen in een interview met de Financial Times.
,,Als je kijkt hoe groot wij waren, we zaten in alles. Een wereldbedrijf leiden is al niet makkelijk, maar twee, een in het bankwezen en een in verzekeringen, was nog moeilijker.” Volgens Hommen vormen de twee onderdelen 2 verschillende werelden. ,,Banken zijn veel sneller. Verzekeringen gaan veel langzamer. Verzekeringen hebben een levenscyclus van 50 jaar. Bankieren gebeurt op basis van een cyclus van 5 jaar. Het tempo is anders, de mensen zijn anders. Dus waarom zou je die twee samenvoegen. Dan creëer je alleen een bestuurlijk conflict”.
ING moest in 2009 door de overheid van de ondergang worden gered met een steunpakket van 10 miljard euro. Van de Europese Commissie moest de bank vervolgens verscheidene onderdelen in de VS en Azië verkopen en ook de verzekeringstak afsplitsen van de bankdivisie. ING liet vorige maand weten de splitsing naar verwachting in 2014 te kunnen voltooien. Dan zal de Europese verzekeringstak, onder de naam NN, waarschijnlijk naar de beurs worden gebracht.
Volgens Hommen kent een pure bank aanzienlijke voordelen. ,,Het bedrijf is dramatisch veranderd, versimpeld. Het is veel makkelijker te besturen en het is zeer klantgericht”.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl